torsdag 27 augusti 2009

Vi laddar för bröllop i helgen

Min älskade kusin har funnit sig en bedårande mexikansk fru. De båda släkterna och diverse vänner, nya som gamla, kommer drabba samman i ett hejdundrande familjebröllop på Udden nu på lördag. Mat har lagats, klänningar strukits, tält rests, tal skrivits, blommor plockats och möhippan överlevts. Tyvärr har vi i skrivande stund ingen vigselförrättare men det löser sig nog!

tisdag 25 augusti 2009

En bit av golvet på plats




Äntligen börjar vi med ytskikten inomhus! Byggelen är frånkopplad och elskåp sitter på huset. Plåt-Niklas hammrar på taket, vi har ett utedäck och har fått 2,5 km råspont levererat. Tyvärr är det dags att packa ihop och avakta novemberlovet då det bjuds mer ledig tid, första gången man längtat till november...

måndag 24 augusti 2009

Bakelser



Helgen har varit full av jobb! bära, bära för min del medan Magnus lagt golv. Bilderna ligger kvar i kameran och golvet är nu täkt så bara vi vet hur fint det är. För att stilla er nyfikenhet bjuder jag på konditorminnen och recept på päronstrudel från Wien. Själv väntade jag mitt/vårt fjärde barn och hade aptit som en häst, min gode vän Fredrik har besök på Wiens konditorier som sin näst bästa hobby. Hobby nummer ett är att kompleteringshandla i Lunds saluhall.

Päronstrudel med varm chokladsås, 4 personer
Med inspiration från ett klassiskt hak i Wien. Restaurangen ligger i ett hus nära Palace d´Luxembourg som ovan nämnda goda vänner bodde i under millenniets inledande år. En av stamgästerna var den närbelägna urmakaren som var lika bred som lång.

½ paket phillodeg
2 päron, skalade och tunt skivade
saft och rivet skal av ½ citron
3 msk råsocker
1 tsk stött kardemumma1
uppvispat ägg att pensla med
Blanda päron, socker, kardemumma och citron i en bunke. Rulla ut phillodegen och täck halva plattan med päron blandningen. Rulla ihop med början i den del som har fyllning. Lägg på en plåt med skarven nedåt. Pensla med ägget och grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Chokladsås
1 dl kakao
1 dl vatten
1 dl socker
Koka ihop och servera. För den som har ork kvar, eller uppfyller något av ovanstående kriterier, är det inte helt fel med lite lättvispad grädde eller vaniljglass.

tisdag 18 augusti 2009

Diverse projekt


















































Nagra av projekten vi hann med i sommar var att satta upp tyg runt kokson, tyget heter Tantsu och ar fran Marimekkos kollektion fran 1960. Vi kopte det pa var utflykt till Aland.
Vart marina tema tog form tack vare kuddarna (fran Newport/NK) som vi hangde upp pa sma krokar, och sa den gamla skeppslampan fran Henriks farfar.
Billybokhyllan byggdes in, och Henrik snickrade ihop dom tva hyllorna pa var sida om dorren (tyvarr ingen bra bild sa aterkommer nog med fler).
Jag sydde "dorr" till barnens garderob med tyget Sofia fran IKEA.
Och sa satte vi upp gardinstanger och sydde gardiner till gastrummet. Och Pappa satte ihop baddsoffan (IKEA's Hemnes) sa att han hade nagonstans att sova!

söndag 16 augusti 2009

Projekt nummer 1 - Hallmobel del 1









































































































Forsta stora projektet i huset var for Henrik att bygga en hallmobel. Han hade en mall (en bra beskrivning hamtad fran en Skona Hem tidning) men sa klart passade mallen inte riktigt var lilla hall!
Det tog ett par dagar, och Henrik fick utnyttja barnarbete, men resultatet blev super!
Henrik ar stolt over hallmobeln och jag ar stolt over honom (fler bilder nedan)....
Andra projekt foljer.

Projekt nummer 1 - Hallmobel del 2























Forsta Sommaren i huset - 1


























Idag har vi kommit tillbaka till London efter tre fantastiska semesterveckor i Sverige. Och som tur ar ar vi valdigt nojda med forsta sommaren i huset! Det var ju lite av ett test - gillar vi omradet? Far vi nagon sol pa semestern i Sverige? Kanns allt ratt med huset? Jaaa ar svaret, trots en semester fylld av projekt och pyssel. Och sa var det extra kul att folja bygget bredvid - Malin och Magnus har jobbat pa sitt hus hela tiden och huset blir sa fint!
Men vi har hunnit med massor av bad (bild 2 & 3), besok och ett par utflykter ocksa. Under forsta halvan av semestern vacktes vi varje dag av stora bullriga maskiner som jobbade pa tomten (bild 4)! Jag och barnen badade alla dagar utom tva, Henrik inte riktigt lika ofta.... Och sa hann vi med besok pa Aland (bild 5), Fejan (bild 1), Blido och Storo bl.a.
Fler bilder fran huset och sommarens projekt foljer snart.

Inspirationsbilder till framtida vedförråd



Just nu består "förrådet" av en massa nedsågade träd som ligger spridda över tomten...allt har inte hunnits med. Magnus och Henrik planerar en grabbhelg tillsammans med motorsågen i höst. Även Viveka på Humlebacken visar upp ett fint förråd. Jag tycker idéen med en lastpall på lecablock är rätt finurlig. Just det förrådet såg vi i Mariehamn.

fredag 14 augusti 2009

Betongskivor



Ett av sommarens projekt har varit att gjuta betongskivor till köket. De belv så fina så jag gjorde ett par extra och byggde bordsben av avsågningar från panelvirket. De sidor som inte var målade i falurött målade jag i ockra så de matchar nu våra fasadfärger. Beskrivning över hur man bygger gjutformar och gjuter hittade jag på Finjas hemsida. Skivorna blev mycket bättre när jag blandade i mer vatten än enligt anvisningarna på påsen.

tisdag 11 augusti 2009

Så här långt har vi kommit





Huset står på plats med panel och fönster. Alla fönster, dörrar och fasaden är målade minst 1 gång men fasaden och dörrarna ska strykas en gång till. verandan håller på att reglas och takfoten är på plats. Inne i huset är en hel del el dragen och inner väggar reglade. All isolering utom i taket är på plats och Magnus håller på att installera golvvärme och vatten med hjälp av sin far. Vi måste rikta ett stort tack till Gustav på Thorells bygg som jobbat med oss hela sommaren. Förutom att han är duktig och nogrann har han bistått med goda råd för de bitar vi byggt på egen hand. Dessutom har Pär tittat till oss titt som tätt. Bättre entrepenör går inte att få tag i!

måndag 10 augusti 2009

Jobs






Under vår minisemester i Dalrna besökte vi till tonårssönernas stor förtjusning Jobs handtryck. Helt fantastiskt vilket hantverk, jag rekommenderar verkigen ett besök. Passa på att kika förbi en vardag kl 11.00 då de har visning av hur de arbetar. Efter visningen tycker man att det är praktiskt taget gratis i fabriksboden och jämfört med webbshoppen kan man göra fina fynd!

söndag 9 augusti 2009

Sista veckan


av semestern börjar i morgon och vi är alla nöjda med vad vi hunnit med. En hel del god mat och vin har dessutom slunkit ner... Dessutom har jag gjutit köksbänkar och bord i betong. Så här såg våre respektive hus ut i morse när jag åkte till stan eftersom yngsta dottern ska på dagridläger i veckan. Det kommer fler bilder när jag hunnit ladda över och fixa till bilderna!