måndag 24 augusti 2009

BakelserHelgen har varit full av jobb! bära, bära för min del medan Magnus lagt golv. Bilderna ligger kvar i kameran och golvet är nu täkt så bara vi vet hur fint det är. För att stilla er nyfikenhet bjuder jag på konditorminnen och recept på päronstrudel från Wien. Själv väntade jag mitt/vårt fjärde barn och hade aptit som en häst, min gode vän Fredrik har besök på Wiens konditorier som sin näst bästa hobby. Hobby nummer ett är att kompleteringshandla i Lunds saluhall.

Päronstrudel med varm chokladsås, 4 personer
Med inspiration från ett klassiskt hak i Wien. Restaurangen ligger i ett hus nära Palace d´Luxembourg som ovan nämnda goda vänner bodde i under millenniets inledande år. En av stamgästerna var den närbelägna urmakaren som var lika bred som lång.

½ paket phillodeg
2 päron, skalade och tunt skivade
saft och rivet skal av ½ citron
3 msk råsocker
1 tsk stött kardemumma1
uppvispat ägg att pensla med
Blanda päron, socker, kardemumma och citron i en bunke. Rulla ut phillodegen och täck halva plattan med päron blandningen. Rulla ihop med början i den del som har fyllning. Lägg på en plåt med skarven nedåt. Pensla med ägget och grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Chokladsås
1 dl kakao
1 dl vatten
1 dl socker
Koka ihop och servera. För den som har ork kvar, eller uppfyller något av ovanstående kriterier, är det inte helt fel med lite lättvispad grädde eller vaniljglass.

2 kommentarer:

•lotta på solrum|fnurr• sa...

gott!
vad skoj att jag hittade den här bloggen! kommer snart tillbaka!

Charlotta sa...

Dreglar när jag läser detta recept. Jag är mitt i värsta GI-tänket så att det är knappt jag klarar av att titta på bakelser ens...

Måste också säga att jag tycker att den där marina hallen var supersnygg. Älskar bänken, kuddarna för att inte tala om den gamla lampan. Så fint!