torsdag 18 december 2008

6 sorters godis

I går kväll var det rena choklaterian hemma hos oss. Vi tillverkade: brända mandlar, pepparkasknäck, fransk cholkadkola, cholkaddoppad kokoskola, mandelnougat och Johanna Westamns supersmarriga chokladdoppade lakritskola med havssalt (bilden). Pepparkaksknäcken var en hit. Den gick snabbt och enkelt att göra och var enligt det samalde omdömmet mycket god.
Här kommer receptet:
Tid: 10 minuter (max!)
Portioner: 20-25 knäckar
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
knappt 1 tsk malda pepparkakskryddor
Mät upp alla ingredienser i en stor, mikrosäker bunke. Sätt in skålen i mikron på full effekt (ca 750 w) i 5 minuter.
Placera under tiden ut små knäckformar på en bricka. Smörj eventuellt brickan med lite smör för att förhindra att formarna välter.
Rör om i kolan och låt koka ytterligare 1-2 minuter tills smeten har tjocknat och känns lite seg. Skulle kolan mot förmodan fortfarande vara rinnig kan du mikra smeten ytterligare någon minut.
Skeda upp kolan i formarna och låt stelna. Förvara svalt.
Receptmakare: Mia Öhrn finns även publicerat på Taffel
I kväll blir det kanske sju sorters kakor...

2 kommentarer:

Vimsingen sa...

Julstjärnan från Georg Jensen kostar 878 kr. men nu är dem min .Har gått och tittat på den i många år

Pernilla sa...

Hmmm. Nu blir jag lite inspirerad. Kanske att jag slår till i helgen. Kanske bara. :) Ser mumsigt ut!