tisdag 6 januari 2009

Fy fan för julbord

Vik hädan sill och nubbe nu vill vi ha andra smaker i strupen. I dag kokade jag ih hop en mustig indisk gryta på färskt svenskt lamm. Jag fick extra skjuts från en fantastsik kryddblandning som äldsta dottern släpat hem från sin Grand tour men min egna masala hade dugt nästan lika bra. Eftersom jag återigen fastnat i förkylningsträsket la jag till en extra skjuts chili, en del tror på kan-yang men jag tror på chili och vitlök;-)
Indisk lammgryta
1,2 kg lammstek
Skär i kuber och marinera över natten med 2 msk jordnötsolja, 2 msk garam masala och en tunt skivad rödlök.
100 g skållad grovhackad mandel
2 msk finhackad frärsk ingefära
1 msk finhackad vitlök
1 msk av din garam masala eller annan favorit curry (min heter korma masala)
2 msk jordnötsolja (eller ghee om du har det)
1 krm chilipasta
Fräs samman detta och mixa sedan tillsammans med en kruka (eller ett knippe) koriander,
fräs sedan lammkött tillsammans med ytterligare en tunt skivad rödlök. Blanda i krydd- och mandeljokset samt en burk koksmjölk av god kvalitet (OBS! viktigtigt, kokosmjölken i asiatbutikerna brukar hålla en betydligt högre kvalitet än Blue Dragon som är det märke som vanligtvis återfinns i livsmedelsbutikerna, detsamma gäller den färska korinadern men den är ju svårare att hålla i lager hemma), smaka av med lite salt och låt koka ca 30 minuter eller till köttet är mört. Servera med ris, matlagnings yoghurt och chutney. Om du vill kan du göra ett par chapati i stekpanna till. Här kommer recept på 8 st.
Blanda 2, 5 dl vetemjöl med 2,5 dl grahamsmjöl, lite salt och 2,5 dl vatten. dela i 8 bitar som du plattar ut och steker i torr gjutjärnspanna ett par minuter på varje sida. Servera direkt (du kan förbereda degen i förväg).
Bilden hittade jag på http://indianfood.indianetzone.com/spices/ där du kan läsa mer om indisk mat. Annars rekomenderar jag den löjligt billiga 660 Curries av Raghavan Iyer. Just nu kostar den drygt 7 pund på Amazon. Tyvärr inga bilder till recepten för er som tycker det är ett måste, själv har jag börjat klara mig utan om recepten är tillräckligt bra och det är de. Svenska kokböcker är ofta tillrättalgda för att passa en så bred målgrupp som möjligt (eftersom vi ändå är såpass få...), men den här boken passar för dig som vill ta ett steg till i den indiska kokkonsten, vad jag vet finns ingen motsvarighet på svenska.

6 kommentarer:

Nettan sa...

Å mums! Kom precis hem å är vrålhungrig! Gud va gott det lät!! Krya på dig från förkyldningen!
Kram Nettan

Erika sa...

Jag är nog en av de få som inte gillar Indiskmat men jag håller med om att julmaten får ta ett kliv åt sidan.

Sjabbig men chic sa...

Jag håller med: Fy fan för julbord! Hahaha!
Receptet låter underbart gott däremot!

Kram Lisa

Sjabbig men chic sa...

Och en sak till, jag länkar hit!
Kram igen Lisa

Vimsingen sa...

Mnn vad gott. Tyvärr gillar inte maken inisk mat, men jag älskar det.
Kul med dotterns blogg.
/Vimsingen

Anonym sa...

Håller med dig precis. Blir lätt illamående när jag tänker på sill och ris a la Malta nu!!!!!

Lite indiskt låter inte fel. Själv längtar jag efter fräscha sallader. Tillbaka till vardagen alltså...

Kram //Charlotta.