måndag 29 september 2008

Garam masala


Imponera på dina vänner genom att rosta din egen Garam masala. Det är enklare än man kan tro om du undviker att par lömska fällor.

5 lagerblad rivna i mindre bitar
3 kanelstänger sönderbrutna i mindre bitar
1 msk koriander frö
1/2 msk svartpeppar, hela korn
1/2 msk spiskummin
1/2 msk hela nejlikor
1 tsk kardemummakärnor

Blanda kryddorna i en skål. Värm en gjutjärnspanna på full värme, sänk värmen till hälften. Det är här det är lite knepigt, om du inte är så lyckligt lottad så att du också har gasspis, eftersom det tar tid för de flesta hällar att reglera värmen. Tricket är att sätta på plattan bredvid på lägre värme och flytta över till den, annars är det stor risk att du bränner kryddorna och får en besk bismak. Ta i kryddorna och rosta, under omrörning, i 1-2 minuter till de fått lite färg och börjar knäppa. Häll genast upp i en skål så de inte efterbränner i den heta pannan (=trick 2). Mortla i omgångar om du har en liten mortel. Förvara i en tät burk, blandningen håller smaken fint någon månad. Trevliga recept för din Garam masala kommer snart.