Ingen panik här kommer den ultimata lösningen. En mycket lättlagad meny med smak av Lappland där i princip allt går att förbereda dan före dan (själv ska jag laga den till 54 personer då min svåger slår till och gifter sig till nyår):
Petit chioux med rödingröra
Tjälknöl på renkalv med smakrik rotfruktssallad, trattkantarellsås och äppelchutney
Vaniljglass med mylta
Petit choux, ca 30 st. (kan bakas dagen innan och fyllas med rödingröran precis för servering)
Koka upp 225 g smör med 4,5 dl vatten. Rör i 3dl mjöl till degen släpper kanterna. Låt svalna någo. Rör sedan ner lite salt och 6 ägg, ett ägg i taget. Klicka matskedsstora bitar på en plåt. grädda ca 15 minuter i 175 grader UTAN att glänta på ugnsluckan.
Rödingfyllning
3-4 hg varmrökt rensad röding
3 finhackade rödlökar
5 dl creme fraîche
hackad dill
2 msk fransk senap
salt och peppar
Tjälknöl
knappt 5 kg renstek, hårdfryst
Lägg in stekarna i ugnen på 80 grader över natten (ca 8-10 timmar)
När du tagit ut dem lägger du dem varma i en saltlake på 5 liter vatten och 7 dl salt. Laken ska täcka köttet. Hit kan förberedas dagen innan. På själva festdagen skär du köttet i tunna skivor.
Smakrik potatissallad
5-6 kg mandelpotatis
2 kg morötter
5-6 kg mandelpotatis
2 kg morötter
2 kg rotselleri
3 tunt skivade rödlökar
3 krukor timjan
2 paket frusna tranbär
God vinäger (jag tänker ha en fin sherryvinäger som dock inte är lagrad)
kallpressad rapsolja
salt och peppar
Koka potatisen skalad men hel och rotfrukterna i stavar. Dela potatisen i lagom stora bitar och blanda ihop det hela. Salladen blir bara godare om den får stå i kylen över natten.
Trattkantarellsås
Jag hade sådan tur med svamskörden i år så frysen är full, annars kan du köpa skogschamoinjoner och göra en vanlig svampsås med grädde. Även den kan förberedas dagen innan och bara värmas upp precis innan den tas in på bordet.
Äppelchutneyn gjorde jag för flera veckor sedan efter samma recept som jag använde till plommon tidigare i höstas;-)
Sedan ska vi köpa en god vaniljglass och värma upp hjortronen lite...Äppelchutneyn gjorde jag för flera veckor sedan efter samma recept som jag använde till plommon tidigare i höstas;-)
Enklare blir det knappast och alla var nöjda och glada då vi provlagade i november!
2 kommentarer:
Mums!!! Låter mumsigt, ingen chans att man får komma på svågerns bröllop??
Wow, så himla gott det låter. KUL med rotfruktssallad! Det har jag inte gjort förr, men kommer garanterat prova på under ledigheterna. Tack för tipset!
Och tack för din kommentar på vårat pepparkakshus :-)
Ha en härlig lördagkväll
Skicka en kommentar