3 limpor
Tid: 1 dygn
På kvällen:
2 dl rågsurdeg
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten.
Blanda samman och täck över löst. Låt stå på dragfri plats över natten.
Nästa morgon i degblandaren:
25 g jäst
4 dl vatten
12 - 15 dl vetemjöl
1 msk stött fänkål
2 msk honung
2 1/2 tsk salt
Kör allt utom saltet i 6 minuter på medelhastighet.
Tillsätt . Kör i 6 minuter till
Låt vila i tre minuter och kör sedan 6 minuter till. Nu ska degen vara ganska lös men “glutenseg”.
Jäs i två timmar.
Ta upp på mjölat bakbord och rundslå degen. Det vill säga dra in kanterna av degbitarna mot mitten undertill så att ytan ovanpå blir slät och spänd. Låt vila i tio minuter innan du formar tre limpor av degen. Lägg limporna på mjölad plåt. Låt jäsa under duk ytterligare ca 1 timme.
Grädda i ugn 225°C i ca 35 minuter, tills bröden låter ihåligt när du knackar på dem. Gärna med några isbitar i botten av ugnen. Låt svalna på galler utan duk.
Tid: 1 dygn
På kvällen:
2 dl rågsurdeg
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten.
Blanda samman och täck över löst. Låt stå på dragfri plats över natten.
Nästa morgon i degblandaren:
25 g jäst
4 dl vatten
12 - 15 dl vetemjöl
1 msk stött fänkål
2 msk honung
2 1/2 tsk salt
Kör allt utom saltet i 6 minuter på medelhastighet.
Tillsätt . Kör i 6 minuter till
Låt vila i tre minuter och kör sedan 6 minuter till. Nu ska degen vara ganska lös men “glutenseg”.
Jäs i två timmar.
Ta upp på mjölat bakbord och rundslå degen. Det vill säga dra in kanterna av degbitarna mot mitten undertill så att ytan ovanpå blir slät och spänd. Låt vila i tio minuter innan du formar tre limpor av degen. Lägg limporna på mjölad plåt. Låt jäsa under duk ytterligare ca 1 timme.
Grädda i ugn 225°C i ca 35 minuter, tills bröden låter ihåligt när du knackar på dem. Gärna med några isbitar i botten av ugnen. Låt svalna på galler utan duk.
Receptet har tidigare varit publicerat på http://matgasten.taffel.se/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar