lördag 27 september 2008

Fyllda paprikor

Här kommer en rikitig höstklassiker. Ursprungsreceptet, som jag modifierat en del, återfinns i den första kokbok jag fick efter att ha flyttat hemifrån. det var Cattelins kokbok, tryckt år 1978 men jag måste fått den tidigt 80-tal. Den inne håller för övrigt flera klassiska godbitar så har du ett gammalt exemplar är den värd att dammas av.

10 ganska små paprikor
Fyllning av:
5 hg lammfärs
1 burk matvete (skölj noga i durkslag)
2 krm paprikapulver
salt
1/2 msk spiskummin
2 ägg
nymald svartpeppar

Blanda samman och fyll de urkärnade paprikorna. Ställ i en ugnsfastform och slå över en tomatsås på:
1 hackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 krm paprikapulver
4 msk mjöl
5 dl hönsbuljong
1 burk konserverade coctailtomater av god kvalitet
1 par kvistar färsk timjan
salt och peppar

Fräs lök och vitlök till den mjukant och fått färg. Ta i tomatpurén samt paprikapulver och låt det hel puttra ett tag innan du tar i mjöl och späder med vätska lite efter hand under ständig omrörning för att undvika klumpar. Låt koka under passning i ca 10-15 minuter. Smaka av med kryddor och slå i tomterna. Slå såsen över paprikorna och ställ i ugnen på 175 grader i ca 1,5-2 timmar.

Inga kommentarer: