lördag 13 september 2008

Dags för brunch




i dag fyller yngsta dottern 8 år, hurra,hurra,hurra, hurra! I dag blir det hamburgerkalas med klassen och fotbollslaget och i morgon kommer släkten på brunch. Sedna får söndagskvällen ägnas åt att pusta ut. Här är några av mina brunchfavoriter. Muslin har vi alltid hemma till frukost.

Bagels
1 ägg
3,5 dl mjölk
½ dl rapsolja
1 l vetemjöl
1 msk salt
½ msk ljus sirap
30 g jäst
Smula sönder jästen och häll tillsammans med övriga ingredienser i degblandaren. Kör i ca 10 minuter på mellanväxel till degen är blank och slät. Lår jäsa 1 timme. Dela i 16 delar och rulla varje del till ca 20 cm längder. Nyp ihop kanterna. Koka upp 3 l vatten med i msk salt i en stor kastrull. Lägg i ett par ringar i taget och låt koka ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper innan du penslar med ägg och strör på sesam eller vallmofrö. Grädda i ca 12 minuter i 200 graders värme. Servera med skagenröra, rökta lax och philadelphiaost eller lufttorkad skinka och några soltorkade tomater.
Cesardressing
2 finhackade sardeller
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
1 tsk worcestershire sauce
2 ägg, kokta 1 minut och skalade
1 dl rapsolja
1 dl grovriven parmesan
Blanda samman allt utom ost och olja i en bunke. Kör med stavmixer och häll i oljan i en tunn stråle. Blanda i parmesanosten.
Kan förberedas dagen innan den ska serveras.

Amerikanska pannkakor
4 ägg
4 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
Blanda samman till en lite klimpig smet. Grädda som mindre pannkakor i margarin. Servera med lönnsirap eller sylt.

Musli
1 l blandade gryn och flingor ex havregryn och rågflingor
1 dl råsocker
1 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 dl grovhackade nötter och mandlar
2 dl vatten
½ dl rapsolja
Blanda alla ingredienser och bred ut i en långpanna. Rosta i 200 grader prick en halvtimme. Rör runt efter 20 minuter för att få en jämn rostning. Håller i flera veckor.

2 kommentarer:

Charlottas hemmaplaner sa...

Tack för jättebra recept!!!! Jag är väldigt imponerad av alla som bakar bagels själva. Verkar svårt det där med att koka ringarna före bakningen... Men nu fick jag verkligen lust att pröva!
Trevlig fortsättning på helgen
//Charlotta.

Översättarhelena sa...

Tips: Byt ut vattnet mot lika mycket god äppeljuice och sockret mot knappt lika mycket nyponskalsmjöl, så får du en söt och god mysli alldeles utan socker!