torsdag 18 september 2008

Musslor med cider och rökt sidfläsk

Nu i helgen ska vi koka musslor. Det är rena miljöaktviteten till skilland från att äta den fisk och skaldjur som håller på att fiskas ut. Musslorna odlas och är dessutom havets renhållare så att övergödningseffekterna minskar. Här kommer mitt favorit recept om man vill ha en lite matigare musselsoppa:
1 kg blå musslor, skrubbade och rensa bort de som är trasiga eller inte slutna
2 hg rökt sidfläsk i tärningar
1 burk kronätskockshjärtan skurna i kvartar
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor, skivade
3 msk olivolja
1 flaska torr fransk cider
5 dl fiskbuljong
Grovhackad bladpersilja
salt och svartpeppar efter smak
Fräs fläsk, lök och vitlök i olivoljan, slå i kronärtskockor och vätskan. Koka musslorna i ca 5 minuter till de öppnat sig, rensa bort de som inte öppnar sig. Strö över persiljan och servera med ett gott bröd och aioli.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha! Och här sätter du igång och smygbloggar utan att informera mig!

Anonym sa...

De där musslorna vill jag laga!

Malin Winbladh sa...

Gör det! det fina med et här receptet är att gäster som är skeptiska mot musslor (det finns sådana) kan peta undean dem och endå ha en god behållning av måltiden. Särskilt om du har ett gott bröd och en maffig ost till.