söndag 19 oktober 2008

Räkor och bubbel i kristider!


För en god vän som importerar vin och efter flera års tid äntligen fått in sitt första vin i det fasta sortimentet har jag komponerat detta recept. Det är en torr Cava, med små fina bubblor och har en välbalanserad syra som gör det till ett fint matvin vilket inte alla torra mosserande är. Det passar även utmärkt som aperitif, läs mer om Cavan på: http://www.godaspanskaviner.se/nyheter/GodaSpanskaViner-Knastertorrtbubbel.asp
Jag tycker att vinet är utomordetligt prisvärt och tillsammans med detta recept har du en lyxig festmåltid för en billig penning där gästerna känner att du ansträngt dig lite extra (det tycker märkligt nog alltid folk då man bjuder på friterat). Friterar du däremot ofta finns här bra tips på frityrsmet http://kortomgott.taffel.se/2008/10/19/frityr-och-framsteg/

Friterade räkor med nudlar (4 personer)
4 knyten äggnudlar
150 g färska böngroddar
7 hg räkor med skal (skalade)
5 kinesiska purjlolökar (eller vårlök)
4 finhackde vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
1 krm chilipasta
1 msk sesamolja
1 msk ljus soja
1/2 dl cava
2 msk jordnötsolja eller annan neutral olja
1 msk potatismjöl
1 ägg
2,5 dl fiskbuljong
2 msk potatismjöl blandat med 3 msk vatten
olja att fritera räkorna i

Koka nudlarna och skölj av, ringla över lite neutral olja och blanda runt så att de inte klibbar ihop. Dela löken i ca 3 cm bitar, hacka vitlök och ingefära samt skölj böngroddar. Skala räkorna och lägg i en skål där du vispat ihop ägger med potatismjölet. Hit kan du förbereda i god tid innan gästerna anländer. Värm olja att fritera räkorna i, antingen o i en fritös annars i en tjockbottnad gryta eller stekpanna. Börja fritera i omgångar och låt rinna av på hushållspapper, samtidigt värmer du en wok eller stor panna med jordnötsolja. Woka lök, vitlök och ingefära i ett par minuter, lägg i chilipasta och böngroddar och låt de mjukna ytterligarenågon minut. Ta i soja, buljong, sesamolja och cava samt redningen. Då det hela kokat samman tar du i nudlarna så de blir varma. Vänd i de friterade räkorna precis före servering. Om du tycker det är besvärligt med friteringen går det bra att använda färska skalade räkor. Servera med en god chilisås (länken går till en sås som visserligen tar tid att laga men det är den värd, gör en stor sats den klarar sig i månader i kylen) och några kvistar färsk koriander.

1 kommentar:

Anna sa...

Ok, Malin, nu har jag laddat... ska laga både räkorna och ditt recept på oxfile, från spanskaviner sidan!!!
Du skriver fantasktiska recept, det vattnas i munnen!
Trevlig helg
önskar
Anna Perbeck