söndag 19 oktober 2008

Sju sjuka kinesiska sjömän


Usch och fy, nu är jag snuvig och febrig för femtielfte gången denna höst. Tröstar mig med en aromatisk sjömnasbiff med inspiration från Hunan. Dessutom måste jag fira att jag äntligen har stjärnanis hemma, ända sedan chutneykoket har jag fått leva utan denna aromtaiska stjärna, mycket trevligare än Helenas rostiga. Den sjuka sjömannen är jag och då passar det ju bra med långkok så inte resten av familjen petar i sig mitt virus.


Kinesisk sjömansbiff
6 hg ytterlår skuret i grytbitar modell mindre
6 hg potatis, fast
1 stjärnanais
1 kanelstång
1 msk mörksoja
2 msk ljus soja
1 msk mörkt muscavadosocker
1 msk ljus risvinäger
1 tumme skivad ingefära (skalet kan sitta kvar)
1 msk sechuanpeppar
3-4 skivade vitlöksklyftor
2 st torkade chili
2+2 msk jordnötsolja
Vatten så det täcker ca 4-5 dl

Ge köttet ett hastigt uppkok, slå av vattnet i ett durkslag. Värm oljan i en wok eller stor stekpanna. Lägg i kanel, ingefära sechuanpeppar, stjärnanis och vitlök. Låt kryddorna brynas så de börjar dofta rejält. Bryn sedna det kokta köttet ett par minuter med kryddorna. Lägg i den torkade chilin, jag tycker det lätt blir för beskt om den råkar brännas så jag är extra försiktig med den. Slå i socker, vinäger, soja och låt det hela koka samman ytterligare någon minut. Slå allt i en ugnsfast gryta med lock. Salta försiktigt, tänk på att en del av vätskan kommer koka bort och att sojan har sälta. Häll i ett par dl vatten så det täcker. Koka i ugn, under lock, på 150 grader ca 1 timme. Skala potatisen och skär i lika stora bitar som köttet. Bryn ett par minuter i het olja i en panna så den får färg runt om. Lägg ner i grytan, slå på mer vatten om det behövs. Låt grytan gå klart ytterligare 1 timme i ugnen. Grytan går bra att förbereda och ta fram och värma, den smakar bara mer om den får stå till sig något dygn i kylen. Säg till de som äter att peta undan, eller fiska själv upp, kanel, stjärnanis, chili och ingefära.

3 kommentarer:

Vimsingen sa...

Stackars dig! Kan bara säga att jag vet hur det känns. Tror inte jag varit riktigt frisk sedan terminen startade.
/Vimsingen

Taklyftet sa...

Du får krya på dig.
Gud vilken massa god mat, det får det att vattnas i munnen på mig.
Kram

Anonym sa...

Åh så gott det lät och såg ut!! :)

Missa inte att vara med i tävling jag håller! Vinsten är ett riktigt trevligt "höstlovs-bak-paket"!
Läs mer om tävlingen på min blogg!!

Kram, Jennie
www.kalasgott.blogg.se