fredag 31 oktober 2008

Snart kommer renen...

Det är inte tomten jag tänker på. Varje år beställer vi en hel ren från Lennart Blindh i Funäsdalen. Ett par av styckningsdelarna är svårare än andra att hitta recept till. Inspirerad av min syster (hon med Taffel) komponerade jag ett recept till tunnbrinagan till förra året ren.
Naturligtvis kan du laga rätten på annan vild bringa också. De små spjällen som skurits ut serverade jag till och barnen var nog mer förtjusta i dem än i rullen.
Pensla spjällen med en blandning av soja, olja och lite honung och stek i ca 20 minuter i 200 grader. Detta gjorde jag medan rullen vilade i folie. Då fick även klyftpotatisen lite färg, den fick nämligen först stå inne i 30 minuter tillsammans med rullen.
Mängden sichuanpeppar beror helt och hållet på kvalitetet. Om du får tag i en riktigt stark får du skära ner på doserna. Rosta alltid sichuanpeppar i torr panna tills den doftar innan du använder den.

Två systrars renrulle
500-800 g tunnbringa från ren med ben
300 g renfärs
Kryddblandning:
2 tsk torkad timjan eller en liten näve färska repade blad
2 tsk flingsalt
1 msk rostad stött sichuanpeppar
Kryddning till färsen:
1/2 dl friterad schalottenlök elelr dansk rostad lök (finns på asiatiska affärer)
1/2 dl torkad blandsvamp
1 msk ljust muscovadosocker
1 tsk salt
2 tsk rostad stött sichuanpeppar
2 tsk rivet apelsinskal
1/2 - 1 tsk chilipasta
Blötlägg svampen i ljummet vatten 20 minuter. Fräs den i lite smör så att smakerna lockas fram. Bena ur bringan och lägg köttet som en sockerkaksbotten i en rulltårta. Klappa in kryddblandningen. Blanda alla ingredienser till färsen och bre den på brungan som sylt i rulltårta. Rulla i hop till en jämn rulle och bind om med bindgarn.
Bryn rullen runt om och låt vila ett tag. Rullen går bra att förbereda dagen innan den serveras så gottar smakerna till sig riktigt.
Stek rullen i ugn 175°C i 1 timme och 1 kvart. Låt vila insvept i folie ca 15 minuter Skär upp i tunna skivor.

Servera med klyftpotatis, chutney och en kålsallad med rödkål, rödlök, blodapelsin, pumpakärnor och hackad koriander. Till detta kan du göra en sås med viltfond och lite grädde smaksatt med en gnutta mese.

5 kommentarer:

Anna sa...

Kul, vi beställer också ren från samme Lennart... vilket är ditt bästa recept på renfärs?
Vi är inte så vågade och tar en hel ren, vi fegar och tar filé, färs och skav....
Kram Anna, någon gata bort

Anna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Malin Winbladh sa...

Hej Anna,
det är en hel del färs när man beställer en hel ren så det kommer recept. En sak är säker jag tänker testa det här, funkar säkert lika bra till ren http://matalskaren.taffel.se/2008/10/24/storkok-lammfarsgryta-med-nordafrikanska-kryddor/

Mamma-Mu sa...

Men guuuud så gott det både ser ut å låter!!!!

Men vad har ni för anknytning till Härjedalen? Mannen min är från Vemdalen...

Ha en toppen bra dag!!!!

Kram Mimmi

Anonym sa...

Tak for en interessant blog